top

5 PokerTips för att få oddsen på din sida

1. Slaska inte i för våra potter.
Detta är den absolut mest grundläggande av alla regler om du vill spela vinnande Texas Hold’em på sikt. Att spela för många potter är det vanligaste misstaget nybörjare och sämre spelare gör sig skyldig till. Såhär ligger det nämligen till.

I ett pokerparti med nio andra spelare så kommer du rent sannolikhetsmässigt att ha den bästa handen i var tionde giv.

Visst – det finns inget som hindrar dig från att bluffa, men om du gör det för många gånger så kommer det inte dröja länge innan du ertappas med byxorna nere. Det är inte kvantiteten med vunna potter som kommer göra dig till en framgångsrik spelare, det är att du vinner när du väl spelar.

2. Ju fler spelare runt bordet, desto bättre hand måste du ha.
Och omvänt kan du sänka kraven på starthänderna ju färre spelare som sitter runt bordet. Det säger sig själv att om ni exempelvis är tre runt bordet så sjunker kraven på en bra hand, eftersom sannolikheten att någon har bättre kort en du minskar ju färre spelare ni är. Detta ska du alltid ha i åtanke när du spelar turneringar eller Sit and Go.

3. Ju mindre pengar det ligger i potten, desto bättre kort ska du ha.
Denna regel korrelerar med regeln att en liten pott ger dig dåliga pottodds. Det vill säga ju mindre potten är desto svårare är det att få till en positiv utdelning i förhållande till pottodssen. Om blindarna i ett spel är 2 och 4 och alla foldar utom han som betalt den stora blinden blir dina odds så usla som 1,5 gånger pengarna.

Det säger ju sig självt att det krävs rejält fina startkort för att få kortodds som motiverar att gå med på så dåliga odds.

4. Pengarna du har satsat är en ”sunk cost”.
Ett extremt vanligt misstag bland nybörjare är att man tänker ungefär som såhär: ”nu har jag satsat två gånger i potten och måste därför fortsätta följa med oavsett vad som händer”. Detta är, ursäkta uttrycket, idiotiskt. Du ska alltid spela med den information du har – eller tror dig ha – för varje given gata, och strunta i vad som finns i potten.

Det du redan lagt in i potten, tillhör potten, och inte dig.

5. Att höja är alltid bättre än att syna
Det finns få saker som skriker nybörjare så mycket som att ständigt syna med i en pott, och aldrig ta några initiativ. Dessutom kommer det sällan att bli några stora pengar med denna typen av spel. Därutöver finns det många goda skäl till varför det är bättre att höja än att bara syna med. För det första så driver du oftast ut en eller flera spelare ur potten, vilket ökar din sannolikhet till att ha eller dra till den bästa handen och för det andra bygger du upp en större pott, vilket ger dig större vinster totalt sett när du väl får in de bästa händerna.

Comments are closed.