top

Poker # Stor Spelguide, Texas Hold’em strategier & tips, bästa pokerrummen med fetast pokerbonus

TEXAS HOLD’EM POKER
Att spela poker på nätet är för de allra flesta synonymt med att spela Texas Hold’em, men begreppet används också för att ringa in kortspel såsom Omaha, 7 Card Stud och ett par andra varianter av dessa. Vi har dock mest erfarenhet av just Texas Hold’em, varför det framförallt är denna form av poker vi kommer att titta närmare på framöver.

Tanken med den här guiden är att reda ut grundläggande regler för Texas Hold’em Poker, ringa in ett par vanliga spelstrategier samt ta reda på vilka sajter som har bäst pokeraction och fetast bonusar.

#TOPPLISTA! 5 POKERRUM med maffig POKERBONUS

Kasino Land Skattefritt Välkomstbonus Omdöme Recension Erbjudande
1200 kr Unibet
1500 Euro WilliamHill
1000 dollar Bet365
2500 dollar Betsafe
2500 dollar Betfair
SÅ SPELAR DU TEXAS HOLD’EM ONLINE

Texas Hold’em uppfanns, som namnet avslöjar, i Texas i början av 1900-talet då en cowboy kom på att det fanns ett sätt att få med fler spelare i varje pokerparti. Teoretiskt sett kan man vara allt från två upp till 23 spelare i ett parti hold’em men det vanligaste på de olika pokersajterna är ett bord för mellan 6 och 10 personer. Hur många spelare du möter vid bordet har stor betydelse för hur du skall lägga upp ditt spel, men spelreglerna är lika oavsett hur många som är med.

Spelet börjar
Spelet utgår från den så kallade dealersknappen eller kort och gott ”knappen”. Denna lilla knapp roterar medurs till varje spelare runt bordet efter varje spelad hand och har stor betydelse eftersom den bestämmer i vilken ordning spelarna får tala. För att sätta igång spelet används så¨kallade blindar (”blinds” på engelska), ett slags tvånginsats som följer med dealerknappen runt bordet. Detta för att det alltid ska finnas någonting att spela om så att inte alla sitter och väntar på superkort innan de går med i handen. Den som sitter till vänster om den spelare som för tillfället har dealerknappen, måste lägga den lilla blinden och nästa spelare till vänster, måste lägga den stora blinden. Därefter delas två kort ut till varje spelare, de så kallade pocketkorten, och den första satsningsrundan kan sätta igång.

Den som har satsat den stora blinden har ju redan betalt för att vara med i rundan (om det inte kommer en raise, dvs en höjning) varför spelaren till vänster om denne är den första att tala. Han har då tre val. Han kan antingen lägga sig, fold, eller syna genom att lägga lika mycket som stora blinden, call, eller höja, raise. Hur mycket han får raisa bestäms av vilken speltyp det är vid bordet; limit, pot limit eller no limit. I limitspel är storleken på betarna förutbestämda för varje satsningsrunda.

I potlimit får man satsa lika mycket som vid satsningstillfället ligger i potten och i no limit får man när som helst satsa alla pengar man har vid bordet. Men oavsett vilken speltyp det handlar om är alternativen desamma. Om nu spelaren väljer att syna går turen att tala vidare till nästa spelare som får göra samma val. Den som lagt lilla blinden har redan lagt en del (oftast hälften) av vad det kostar att gå med, varför han endast måste betala mellanskillnaden för att gå med om ingen höjt.

Att raisa (”höja”)
Varje spelare har möjlighet att raisa, det vill säga höja, den bet som ligger och återigen hur mycket, beror på vilken speltyp som gäller för det aktuella bordet. Om någon nu raisar så har efterföljande en möjlighet att antingen folda, calla eller reraisa, det vill säga calla den aktuella raisen och göra ytterligare ett raise. I varje runda finns totalt fyra tillfällen att satsa pengar; ett bet och tre raise. Dessa är de mest förekommande reglerna för satsningsstrukturen, men det kan också förekomma att fler raise är tillåtna. Se alltid till att kolla upp vad som gäller där du spelar!

Övriga satsningsrundor
Alla kommande satsningsrundor följer det beskrivna mönstret, självklart med undantag av att det inte förekommer några blindar vilket också innebär att det är spelaren efter dealerknappen, som är den som pratar först. Till skillnad från många andra pokervarianter är det i hold ’em samma satsningsordning bland spelarna genom alla satsningsrundor. Det är alltid dealerknappens position som bestämmer och det är alltid spelaren vid dealerknappen som har förmånen av att vara den som talar sist. Om spelaren foldar vid dealerknappen i första satsningsrundan blir det spelaren till höger om honom som är den som talar sist.

Floppen
När den första satsningsrundan är klar är det dags att dela ut floppen för de spelare som är kvar. Det är tre kort som är synliga för samtliga spelare och de är också gemensamma för alla. Nu börjar det bli riktigt intressant, eftersom dina pocketkort – tillsammans med de tre korten korten på floppen – bildar en riktig pokerhand. Förhoppningsvis en riktigt bra hand också eftersom det är här du får mest information om hur din slutliga hand kan tänkas bli. Många spelare gör misstaget att de alltför ofta går med på att ”kolla in floppen” bara för att se vad de blir, helt utan några som helst krav på vilka pocketkort de startar med. I allmänhet är det lockande, eftersom du får se tre kort för en oftast ganska liten insats, men i längden är det förödande för din pokerkapital att vara nyfiken! Om du just slängt 274 och floppen kommer upp med 247 kommer du naturligtvis känna frustration men den är ingenting mot den besvikelse du kommer känna efter att ha förlorat massor av pengar på grund av dåliga starthänder. Det är brister av den här typen hos andra spelare som i längden kommer göra dig till en vinnare. Hursomhelst, floppen kommer upp och satsningsrundan sätter igång och om det finns spelare kvar vid slutet av den är det dags för nästa kort på bordet.

Turn
Ett fjärde kort läggs till de tre korten från floppen och detta kallas logiskt nog ibland också för fourth street eller helt enkelt fjärde kortet. Turnen har dock blivit det begrepp som används mest. Nu har du fyra kort att kombinera dina pocketkort med och det gäller dina motspelare också. Den tredje satsningsrundan börjar och om två eller fler spelare är kvar efter den, alternativt om alla checkar, är det dags för det sista kortet att komma till allmän beskådning.

River
Det sista kortet kallas ibland också för Fifth Street, eller femte kortet, och nu har du och de andra spelarna fem kort att kombinera pocketkorten med för att bygga den bästa pokerhanden. Notera att du inte behöver använda båda dina pocketkort, när du skall bilda en hand. Ibland kommer du jubla av glädje när, precis det kort du behöver för att få den vinnande handen trillar in och andra gånger kommer du slita ditt hår och förundrat fråga dig hur din motspelare lyckades med just detta. En sista satsningsrunda tar sin början och i fall fler än en spelare är kvar efter satsningsrundan är det dags för showdown. Den spelare, som med ett eller båda av sina pocketkort, kompletterar med de gemensamma korten på bordet, bildar den bästa handen tar hem potten.

BETSAFE POKER = MAFFIG BONUS, GRYM CASHBACK & LÖST SPEL
För dig som vill ta del av marknadens fetaste pokerbonus och rakeback är Betsafe Pokerrum ett givet val. Dessutom är vi särskilt förtjusta i att Betsafe alltid bjuder på mycket action, och synnerligen ”löst” spel. Det är alltid runt 4000-5000 tusen spelare här.

Vi kan vidare rekommendera Sit-and-Go-turneringarna med de fem minsta insatserna. Här är det i princip bara att spela någotsånär tight/aggressivt för att vinna. Men även mycket action på cashgames och turneringar med feta vinstsummor. Betsafe har dessutom en mycket förmånligt program för cashback på upp till 40% och en välkomstbonus på upp till 2500 dollar (cirka 16 500 kr)!
Gå direkt till Betsafe Poker eller Läs vår recension av Betsafe

4 VANLIGA VARIANTER AV POKER, TEXAS HOLD’EM

 • No limit
 • Ingen begränsning. Du kan satsa eller höja valfri summa vid bordet (med de marker du har tillgängliga vid bordet)

 • Fixed limit
 • I fixed limit så måste alla satsningar och höjningar göras enligt ett fördefinierat schema, vare sig mer eller mindre. Du kan bara satsa, låt oss säga, 2 och någon annan kan bara höja med 2. Normalt så är också antalet höjningar på en runda också be-gränsat. Tre eller fyra satsningar brukar vara taket. Det brukar också vara så att beloppet man satsar dubblas i de senare satsningsrundorna. I 2-4 Texas Hold ’Em, exempelvis, så satsar man i nivåer om 2 de första två rundorna och i nivåer om 4 de sista två rundorna.

 • Pot limit
 • I alla pokerspel måste en höjning vara minst så stor som föregående satsning eller höjning. I pot limit så är det dock så att din satsning kan vara lika stor som den totala potten när du satsar. Om du vill höja maxgränsen i pot limit så kan du räkna din ursprungliga syn som en del av potten. Om det till exempel ligger 20 i potten och någon höjer 20 så kan du först syna 20 så att potten blir 60 och sedan höja hela baletten med ytterligare 60 så att den totala potten nu blir 120.

 • Spread limit
 • Spelare i spread limit kan satsa valfritt belopp inom de angivna gränserna. Det kan vara 3-15 när som helst, så att öppningsinsatser eller höjningar kan göras med valfritt belopp inom dessa gränser. Höjningar måste naturligtvis vara minst lika stora som föregående insats.

  WILLIAM HILL – ACTION, FREEROLLS och FINFIN POKERBONUS
  William Hills pokerrum är för de flesta svenska spelare en ny bekantskap. Inte desto mindre är William Hill ett av världens största bettingbolag, vilket också skapat förutsättningar för ett superbt pokerrum. Vi har lirat här i drygt ett halvår och kan bara göra tummen upp. 3 saker sticker ut: dels den maffiga välkomstbonusen på upp till 1500 euro. Dels att man är synnerligen generösa med freerolls. Men vi gillar mest att spelet är väldigt pang pang, vilket skapar goda förutsättningar för spelare med koll på poker att vinna om och om igen.

  Gå direkt till William Hill Poker eller Läs vår recension av William Hill

  RANKNING AV POKERHÄNDER – FRÅN HÖGSTA TILL LÄGSTA HANDEN

  1. Royal Flush
  Högsta handen. A,K,Q,J,T i samma färg.
  2. Straight Flush
  Stege med alla fem kort i samma färg.
  3. Fyrtal
  Fyra kort av samma värde. Högst fyrtal är fyra Ess.
  4. Kåk (eng. ”full house”)
  Tre kort av samma värde plus ett par. Exempelvis tre tior och två kungar.
  5. Färg (eng. ”flush”)
  Fem kort i samma färg.
  6. Stege (eng. ”straight”)
  Fem kort i följd, men behöver inte vara samma färg.
  7. Triss
  Tre kort av samma värde.
  8. Två par
  Två plus två kort av samma värde. Exempelvis två knektar och två femmor.
  9. Par
  Två kort av samma värde.
  10. Högt kort
  Om ingen spelare har lyckas landa några kombinationer, vinner den som har högsta kortet (eller korten) på handen.