top

Hasardspelarens villfarelse och slumpens motsägelsefulla metodik

Det är inte speciellt märkligt att hasardspelandet genom åren gett upphov till mängder av myter och missuppfattningar. En så pass pengastinn verksamheten, som hela tiden balanserar på ett slags knivegg mellan hopp och hopplöst, tragik och glamour, vinst och förlust, är liksom PREDESTINERAD att locka allsköns charlataner, drömmare och dårar.

Och det gör den. I överflöd. Men också en hel del skarpa hjärnor och kreativa tänkare. Helt enkelt för att många spel bygger på ”sannolikheter” och vinstutbetalningar som i många avseenden liknar ett slags naturlagar. Vi har i ett tidigare inlägg diskuterat detta med sannolikheter, hur det osannolika är högst möjligt på kort sikt, men mer eller mindre omöjligt i långa loppet.

Ett EXTREMT vanligt missförstånd i sammanhanget bygger på det man kallar för ”the gamblers fallacy”. Detta är ett slags felaktig slutledning av att de möjliga utfallen av ett spel hela tiden – liksom i realtid – ”jämnar ut sig”. Tanken är ungefär att roulettebordet landat rött tre gånger i rad, så är det högre sannolikhet än tidigare att snurr nummer fyra ska landa på en svart.

spelarens-villfarelseRent matematiskt är detta helt fel. ”Gamblers fallacy” är faktiskt en matematisk term, framtagen för att illustrera ett felaktigt resonemang som många spelare gör sig skyldiga till. Till en med hasardspelare som ofta omnämnas med epitet som ”geniala” och legendariska” har resonerat i liknande banor. Storspelaren Nick ”the Greek” Dandolos brukade exempelvis prova tärningsspelet Craps lite på egen hand, för att se hur tärningarna föll just den där dagen; och byggt på detta lilla test så beslutade han sig för att spela eller inte.

Poängen är följande. Om du har haft otur ett tag och missat ett par svarta snurr på roulettebordet, så finns det ingen naturlag som kommer ingripa och just vid det tillfället och ”ställa saker och ting rillrätta”. Visst, de stora talens lag – de statistiskt säkerställda vinstutbetalningsprocenten – förhindrar förstås inte att det då och då inträffar egendomligheter och osannolikheten när du spelar.

Det vore snarare egendomligt om sådant INTE skulle förekomma. Men i det långa loppet så saknar sånt betydelse. Exempelvis visar praktiska erfarenheter från miljontals olika roulettehjul och spinn att en lång serie svart INTE ökar sannolikheten för att rött ska komma, eller tvärtom. Sannolikheten är och förblir den klassiska 18/37 (europeisk roulette där det finns 18 röda nummer, 18 svarta och en nolla), vid varje givet snurr.

Så nästa gång du hör någon säga ungefär ”oj, nu har rött landat 7 gånger i rad, det är bara 1 på 155 att det ska hända igen…” så ska du veta bättre. I snurr nummer 8 så att sannolikheten alltjämt 18/37. Det är bara sannolikheten 8 snurr FRAMÅT som skulle vara 1 på 155, men om det nu är ett faktum att rött landet 7 gånger, ja då är det sannolikheten i nästa snurr som du ska beakta, vilket som sagt är nästan 50%.

Comments are closed.