top

Caribbean Stud poker del 3 – Så spelar du optimalt och stategiskt

En sak att nämna innan vi dyker ner i Caribbean studstrategier och rekommenderade spelmönster är följande. Jämfört med många andra kasinospel, såsom blackjack och roulette, så har huset en relativt stor matematiskt fördel i detta spel. Om du spelar optimalt så kan du reducera denna fördel till ungefär 5%. Med andra ord så krävs det att turen är på din sida om du ska gå vinnande från bordet.

Det första du ska notera är, förutom din egen hand, dealerns uppkort (detta femte kort är ju synligt för alla). Är kortet ett ess eller kung så är sannolikheten för att dealern ska ha en kvalificerad hand ungefär 66%. Om det är en dam eller lägre, så sjunker sannolikheten till ungefär 54%. Sannolikheten är förstås också länkad till vilka kort du har på din egen hand.

caribbean-stud-spela

Är dealern uppkort en dam, och du har en dam i din hand, så sjunker sannolikheten något för att dealerns hand ska kvalificeras (sannoliketen för att dealern ska få ihop ett par eller triss med uppkortet sjunker i och med detta).

Poängen med detta resonemang är att du hela tiden ska använda informationen BÅDE från din egen hand och husets.

Att mot bakgrund av denna information spela optimal Caribbean stud är inte speciellt svårt. Det finns tre grunder:

  • 1. Om du får ett par eller högre så ska du satsa.
  • 2. Om du får en hand som innefattar minst ett ess plus en kung och samtidigt har ytterligare ett kort av samma valör som dealern uppkort, så ska du satsa.
  • 3. I alla andra fall slänger du din hand.

Utöver detta finns ett par ”gränsfall”, som om du får A-K-Q-J (och vilket annat kort som helst). Denna hand kan du spela om du vill, då den statistiskt sett motiverar en bet, fast med ytterst liten marginal.

Viktigt: du ska spela vilket par som helst, även ett par i tvåor. Varför? Jo, helt enkelt för att det är matematiskt motiverat. Detta innebär att du kommer vinna mer än förlora på att spela denna hand. Visserligen så kommer du att förlora ganska ofta NÄR dealern har en kvalificerad hand MEN att spela denna kommer att minska din förlust av anteinsatser på sikt, vilket för den värd att spela.

I Caribbean Stud poker del 4 ska vi titta på hur den progressiva jackpotten funkar

Comments are closed.