top

Caribbean Stud poker del 2 – Krav, specialregler och vinstutbetalning

Det finns ett par regler till, utöver de vi gick igenom i första delen av caribbean stud poker. En som du behöver ha koll på är kraven på dealerns hand. Du kan ALLTID välja om du vill pela eller lägga dig, men det finns ett grundkrav på dealern för att handen ska räknad som ”kvalificerad”.

Konkret innebär detta att dealern måste ha MINST ett ess och en kung, eller ett par (eller högre förstås) för att han ska få öppna spelet. Statistiskt är det här ett krav som uppfylls 56% av alla givar. 44% av alla spelomgångar kommer dealerns hand med andra ord inte att vara kvalificerad. Har dealern exempelvis A-Q-7-6-J eller K-J-D-8-2 så är handen inte kvalificerad.

Om du har gjort en bet, alltså gått med i handen, och det visar sig att dealerns hand inte är kvalificerad, så går betinsatsen tillbaks till dig. På din ante vinner du jämna pengar tillbaka, det vill säga din vinst blir vad du har satsat.

stud-online

Om du har gjort en bet, och dealerns hand är kvalificerad, så går handen följaktligen till ”showdown”, och den som har bäst hand vinner.

Om dealern har bäst hand förlorar du din ante och din bet.

Om du har bäst hand så vinner du jämna pengar på din ante och enligt en specifik vinstutbetalningsstruktur på din bet. Här gäller att ju bättre pokerhand du har, desto mer pengar vinner du. Du vinner alltså mer pengar på en triss än ett tvåpar, och mer på en stege än en triss – och så vidare. Här nedanför följer den gängse vinstutbetalning för de olika händerna:

  • Par eller lägre = Jämna pengar tillbaks på din betinsats
  • Två par = 2 x betinsatsen
  • Triss = 3 x betinsatsen
  • Stege = 4 x betinsatsen
  • Färg = 5 x betinsatsen
  • Kåk = 7 x betinsatsen
  • Fyrtal = 20 x betinsatsen
  • Straight flush = 50 x betinsatsen
  • Royal straight flush = 100 x betinsatsen

Mot bakgrund av denna vinstutbetalningslista kan det vara värt att reflektera över hur sannolikt det är att du sätter en specifik hand. Din chans att få ett par är förstås högst, och inträffar cirka 42,3% av alla givar i genomsnitt. Det ska påpekas att du dock måste ha ett bättre par än dealern för att vinna. Att få tvåpar är mer sällsynt, här är vi nere på 4,75% i genomsnitt.

För resterande händer gäller följande genomsnitt:

Triss = 2,11%
Stege = 0,39%
Färg = 0,20%
Kåk = 0,14%
Fyrtal = 0,024%
Straight flush = 0,0014%
Royal straight flush = 0,00015%

Som du kan se så är det relativt sällsynt att få en hand över par. Tittar vi på de stora premiumhänderna så händer det extremt sällan, för vissa aldrig, beroende på hur mycket man spelar. Ett annat sätt att uttrycka sannolikheten för att få en royal straight flush är att du kommer att bli tilldelad denna hand var 649 740:e giv.

Det är alltså föga mening att sitta och vänta på dessa händer om du vill vinna; snarare handlar optimal Caribbean Stud poker om att följa ett väldigt strikt spelmönster. Vi ska titta närmare på denna strategi i nästa inlägg.

Comments are closed.